puszka.pl - pysznie!

Jajka wegańskie

Można podawać z wegańskim majonezem (z makaronu).


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

białko:
300 ml mleka sojowego (niesłodzonego)
4 łyżeczki agar agar
max. 1/2 szkl. rozgotowanego ryżu
szczypta soli

żółtko:
tofu feta
żółty barwnik (np. kurkuma)
czarna sól

Przygotowanie:

Do mleka dodać agar, zagotować i trzymać na gazie przez ok. 3 min. Zostawić do przestudzenia. Gdy mleko będzie jeszcze ciepłe, dodać ryż, wymieszać i przełożyć do foremek przypominających kształtem połówki jajek. Trzeba też pamiętać o włożeniu jakichś kuleczek (np. zrobionych z folii aluminiowej), które uformują otwór na "żółtko".
Odczekać do ostygnięcia.

Wyciągnąć z foremek, wypełnić żółtkiem (tofu z barwnikiem i czarną solą).

Wskazówki i uwagi:

Foremki użyte w przepisie zależą od wyobraźni kucharza. :-)
Nadesłał(a) Seva, dnia: Apr 23, 2002
Źródło/autor przepisu: Appie

Twoje zapiski: