puszka.pl - pysznie!

Paella z tofu, ciecierzycą i papryką


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
400 g pomidorów w puszce (a w sezonie świeże)
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
550 ml wywaru z warzyw (z kostki lub własnej roboty)
szczypta soli
ok. 200 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
ok. 200 g ryżu
275 g tofu

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć posiekaną cebulę i paprykę oraz zmiażdżony czosnek. Dodać pomidory, kurkumę, ziółka i razem poddusić. Smażyć ok. 5 min. Dodać wywar, sól i ciecierzycę. Zagotować, wsypać ryż. Dusić pod przykryciem ok. 20 min, aż wchłonie się sos.

Dodać pokrojone w kostkę tofu i bez przykrycia gotować ok. 10 min. Ozdobić migdałami i ew. jakąś zieleniną. Pychota!
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Apr 15, 2002
Źródło/autor przepisu: podane przez Gosię Zaleską-Gajc z pl.rec.kuchnia , za książką pt "Jedno smaczne danie" wydawnictwa Reader`s Digest

Twoje zapiski: