Słoneczna kasza (gryczana z jęczmienną i słonecznikiem)
Nigdy nie lubiłam kaszy gryczanej. Jednak w połączeniu z kaszą jęczmienną jest po prostu wyborna! To patent mojej mamy :) Z dodatkiem słonecznika i okraszona jest wybitnie smaczna. Doskonały dodatek do drugiego dania.
torebka kaszy gryczanej (100-125 g)
torebka kaszy jęczmiennej
2 garście słonecznika
ew. trochę jakichś orzechów lub ew. ugotowanej cieciorki
ew. olej lniany (pasuje najlepiej!), oliwa lub inny olej zimnotłoczony
Przygotowanie:
Obie kasze ugotować w lekko osolonej wodzie. Ziarna słonecznika namoczyć na ten czas we wrzątku - dzięki temu fajnie napęcznieją.
Kiedy kasza będzie gotowa, wymieszać ją ze słonecznikiem. Okrasić w miarę sowicie oliwą/olejem zimnotłoczonym. Nie jest to konieczne, ale dobra oliwa czy olej stanowi wspaniały i zdrowy dodatek i poprawia smak kaszy (zwł. olej lniany - ze swoim zdecydowanym smakiem dodaje kaszy wspaniałego aromatu).
Wskazówki i uwagi:
Jeśli chcemy zostawić kaszę na następny dzień, nie dodajemy do niej oliwy/oleju. Następnego dnia najpierw odgrzewamy kaszę (np. odsmażamy na minimalnej ilości tłuszczu) i dopiero wtedy okraszamy.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2002-04-14 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.