puszka.pl - pysznie!

Kjopołu - "zielony kawior" z bakłażanów z natką i czosnkiem

To danie z bakłażana specyficzne dla Półwyspu Bałkańskiego, znane też jest pod nazwą "zielony kawior". Doskonała przystawka.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 8 osób

2 bakłażany
1 łyżka oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki natki
sól

Przygotowanie:

W piekarniku w temperaturze 200°C upiec umyte i wydrążone bakłażany (30 min.). Jeszcze ciepłe umyć ze skórki, pokroić w kostkę i rozgnieść widelcem.

Czosnek posiekać i zmieszać z solą. Dodać do rozgniecionych bakłażanów wraz z oliwą i posiekaną natką. Wymieszać.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Mar 3, 2002
Źródło/autor przepisu: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, nr 11/2000

Twoje zapiski: