Klopsiki z grzybów suszonych i kaszy gryczanej w sosie śmietanowo-serowym
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 5 osób
30 szt. grzybów suszonych
1 szkl. kaszy gryczanej + 2 szkl. wody
2 cebule
3 łyżki tłuszczu do smażenia
2 łyżki keczupu
2 jajka
sól
pieprz
1/2 szkl. śmietany jogurtowej
50 g sera twardego
Przygotowanie:
Grzyby umyć, namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie, posiekać. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki tłuszczu. Cebule obrać, umyć, pokroić i usmażyć.
Składniki połączyć z keczupem i jajkami, doprawić. Formować małe klopsiki, spłaszczyć, usmażyć.
Polać doprawioną śmietaną, posypać tartym serem. Poddusić kilka minut.
Twoje zapiski: