puszka.pl - pysznie!

Klopsiki z grzybów suszonych i kaszy gryczanej w sosie śmietanowo-serowym


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 5 osób

30 szt. grzybów suszonych
1 szkl. kaszy gryczanej + 2 szkl. wody
2 cebule
3 łyżki tłuszczu do smażenia
2 łyżki keczupu
2 jajka
sól
pieprz

1/2 szkl. śmietany jogurtowej
50 g sera twardego

Przygotowanie:

Grzyby umyć, namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie, posiekać. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki tłuszczu. Cebule obrać, umyć, pokroić i usmażyć.

Składniki połączyć z keczupem i jajkami, doprawić. Formować małe klopsiki, spłaszczyć, usmażyć.

Polać doprawioną śmietaną, posypać tartym serem. Poddusić kilka minut.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-04-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: