puszka.pl - pysznie!

"Sajgonki" z ciasta francuskiego z duszonymi warzywami, kiełkami i groszkiem


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

450 g mrożonego ciasta francuskiego
100 g kiełków sojowych
100 g pieczarek (ok. 10 szt.)
75 g mrożonego zielonego groszku
1 marchewka (ok. 80 g)
1 cebula
olej do smażenia
sos sojowy
pieprz

1 jajko
1 łyżka śmietany lub mleka
6 łyżek sezamu

Przygotowanie:

Ciasto rozmrozić. Usmażyć na 2 łyżkach oleju kiełki, pokrojone grzyby, marchew, groszek i posiekaną cebulę. Dusić razem 4 min. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem, ostudzić.

Ciasto pokroić na 12 kawałków (12 x 15 cm), na każdym kawałku położyć nadzienie, brzegi ciasta posmarować białkiem i zwinąć. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec 25 min. w temp. 175°C. Po kwadransie pieczenia posmarować rozbełtanym żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i posypać sezamem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 23, 2002
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: