puszka.pl - pysznie!

Skordalia - grecki dip (pasta) ziemniaczano-czosnkowy

Jeść na przystawkę z bagietką lub pitą. Świetne też jako dip lub dodatek do warzyw smażonych (np. cukinii, bakłażana) lub gotowanych (np. buraków), a nawet do placków (ziemniaczanych lub drożdżowych).


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 ziemniak (80 g)
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
sól

Przygotowanie:

Ziemniaka ugotować w mundurku (lub w mikrofali), obrać i zmiksować z czosnkiem, oliwą i octem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Posolić do smaku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Mar 1, 2002
Źródło/autor przepisu: na podstawie "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: