puszka.pl - pysznie!

Dip: kawior z bakłażanów z pomidorami i podsmażoną cebulką


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

bakłażany
cebula
2-3 pomidory
sól
pieprz
olej
sok z cytryny lub ocet

Przygotowanie:

Upiec w piekarniku kilka bakłażanów (45-60 min. w temp. ok. 220-250°C), obrać ze skorki, pokroić drobno lub rozetrzeć łyżką.

Dodać drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę, pomidory pokrojone w kostkę, sól, pieprz, olej, doprawić do smaku sokiem z cytryny lub octem. Wymieszać całość.

Można podgotować na małym ogniu, aby kawior zgęstniał. Odstawić w chłodne miejsce, a gdy przestygnie, podawać na stół.

Wskazówki i uwagi:

Innym razem Lilla podała takie proporcje:
30 dag bakłażanów
2 łyżki oleju
1-2 cebule
1 pomidor
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-02-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Lilla

Twoje zapiski: