puszka.pl - pysznie!

Kotlety pieczarkowe

Kotlety doskonale pasują z ziemniakami, ryżem czy kaszą i surówkami, sosami. No i przyrządza się je szybko! ;-) Podawać dzieciom po 2 roku życia. Także dla dorosłych.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 kg pieczarek
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 bułki grahamki/razowe
pół pęczka natki pietruszki
ok. 15 dag mąki kukurydzianej (może być pół na pół z pszenną)
sól
pieprz
olej/oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki, cebulę i czosnek zetrzeć, zmiksować jak na placki ziemniaczane. Namoczyć bułki, odcisnąć z wody i też zmielić. Natkę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać mąkę, posolić, przyprawić. Formować sznycle i smażyć na rozgrzanej oliwie/oleju.

Wskazówki i uwagi:

Gdyby masa była za rzadka - dodać więcej mąki.
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: 2002-02-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: