puszka.pl - pysznie!

Pycha kanapki z awokado i warzywami

Pyszna kompozycja! Papryka, pieczarki i pomidory rewelacyjnie pasują do awokado. Czosnek też świetnie się z nim komponuje! Kiedyś myślałam, że zagłuszy delikatny smak awokado, a tu się okazuje ze wcale nie, bardzo zgrabnie się uzupełniają :)
Jestem zachwycona swoim dzisiejszym wynalazkiem! :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

pieczywo, najlepiej ciemne (razowe a nie barwione karmelem...)
awokado
sok z cytryny
sól
ew. pieprz

różne warzywa, dziś miałam np. paprykę zieloną, pieczarki, pomidora, cebulkę, czosnek, dobrze pasowałyby też surowe ogórki

Przygotowanie:

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, przekręcając połówki względem siebie rozdzielamy je, wyjmujemy ze środka pestkę (po przesuszeniu można ją wsadzić do ziemi, najlepiej "dziubkiem" do góry, to nam urośnie śliczna roślinka), obieramy ze skórki, kroimy na plasterki - takie nie za cienkie, bo awokado ma tu grać główne skrzypce :)

Awokado układamy na kromkach chleba, skrapiamy je sokiem z cytryny i solimy, ew. pieprzymy delikatnie, a następnie układamy warzywa wg. fantazji. Dla urozmaicenia na jednych kanapkach kładziemy więcej tego, na innych tamtego :)

Jeśli zdecydujemy się na użycie cebuli, kroimy ją w cieniutkie piórka.Jeśli użyjemy czosnku, należy go przecisnąć przez praskę lub posiekać drobniutko bardzo ostrym nożem i oprószyć nim awokado.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Dec 2, 2001
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: