puszka.pl - pysznie!

Kotlety z soczewicy, pieczarek i kaszy jęczmiennej

Z przepisu mają wyjść 4 kotlety takie jak do burgerów, ale ja zawsze robię trochę mniejsze, no i można podwoić składniki, jeżeli rodzina większa :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4 kotlety

1 szklanka ugotowanej soczewicy
1 szklanka (250 ml) drobno poszatkowanych pieczarek
1/2 szklanki drobno (!) pokrojonej cebulki
1 łyżka sosu sojowego
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
1/3 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki stołowe bułki tartej
1/4 łyżeczki pieprzu
olej do smażenia

Przygotowanie:

Na niewielkiej patelni podgrzać 1 łyżkę oleju na średnio dużym ogniu. Dodać pieczarki i cebulkę, często mieszać aż wszystko zmięknie (ok. 3 minuty).

Zmniejszyć ogień, dodać soczewicę i sos sojowy. Rozgnieść widelcem, ciągle gotować aż na patelni wytworzy się cienka powłoka.

Zdjąć z ognia. Dodać kaszę jęczmienną, drobniutko posiekane orzechy, bułkę tartą i pieprz. Wymieszać i ostudzić. Uformować kotlety. Włożyć do lodówki na godzinę.

Na patelni rozgrzać dobrze olej. Smażyć kotleciki z obu stron aż się zbrązowieją.
Nadesłał(a) ~kasia-felicja, dnia: Nov 5, 2001
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: