Brokomole (zamiast guacamole)
Herbatka: "Zachciało mi się [...] guacamole - pojechaliśmy do supermarketu, a tam się akurat awokado skończyły :-((( No to zaeksperymetowałam. Ugotowałam brokuła [...] Pastę nazwałam brokomole - na pamiątkę mojego niespełnionego marzenia ;-) Polecam."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
brokuł (może być mrożony)
sól
ew. cukier
cebulka
majonez (w wersji wegańskiej oliwa i musztarda łagodna)
sok z ok.1/2 cytryny
1/2 łyżeczka chili - dla delikatniejszych podniebień mniej :)
ew. ząbek czosnku
Przygotowanie:
Ugotowałam brokuła w niewielkiej ilości wody z solą i cukrem. Ostudziłam, wrzuciłam do takiej maszynki z korbką, to się chyba "papa's hand" nazywa - można w tym szybko wszystko drobniutko posiekać.
Dodałam małą cebulkę, łyżkę majonezu [w wersji wegańskiej trochę oliwy i trochę musztardy], sok z ok. połówki cytryny i pół łyżeczki chili. Zakręciłam korbką starannie i otrzymałam pastę o pięknym zielonym kolorku podobnym do guacamole - była piekielnie ostra i diabelnie pyszna.
Posmarowałam tym razowy chlebek, a na wierzchu ułożyłam plasterki pomidora.
Wskazówki i uwagi:
Marcin (z pl.rec.kuchnia): "potwierdzam, bardzo smaczne, z tym że ja z moją lubością do czosnku pozwoliłem sobie jeszcze dodać ząbeczek :)"
Twoje zapiski: