puszka.pl - pysznie!

Tofu w sosie pieczarkowym (a właściwie sos pieczarkowy z tofu)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

330 g tofu naturalnego lub smakowego (z warzywami, marynowane)
2 cebule
200 g pieczarek

3 łyżki oleju do smażenia
2 szklanki wywaru z warzyw lub rozpuszczonego bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
2 łyżki (idealnie płaskie) mąki ziemniaczanej
opcjonalnie: 4 łyżki śmietany lub mleka roślinnego LUB "śmietana" ze słonecznika lub nerkowców (1-2 łyżki pestek/orzechów, zblendować na gładko z nie więcej niż 1/2 szkl. wody)
3 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie:

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Smażyć razem 5 min. na niewielkiej ilości oleju. Zalać bulionem, dodać tofu pokrojone w kostkę, pieprz i dusić chwilę pod przykryciem.
Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w małej ilości zimnej wody, dodać do sosu, zagotować. Gdy sos zgęstnieje, zestawić go z ognia.
Dodać śmietanę lub mleko i wymieszać. Posolić do smaku. Posypać natką.

Wskazówki i uwagi:

Podawać np. z kaszą gryczaną, jęczmienną lub makaronem i dowolną surówką, np. kiszoną kapustą lub kiszonym ogórkiem.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2000-07-21 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na bazie ulotki Polsoi (http://www.tofu.com.pl.)

Twoje zapiski: