puszka.pl - pysznie!

Kanapki z tofu / tofu-fetą i koncentratem

Cebula to bardzo fajny dodatek - musi być tylko baaaardzo cieniutko posiekana. Będzie wtedy lekko chrupiąca, ale nie ostra. Od jej posiekania możemy też zacząć całe przygotowania - wtedy dodatkowo straci na ostrości.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

chleb, najlepiej ciemny
tofu-feta lub tofu wędzone (lub opcjonalnie tofu naturalne skropione delikatnie sosem sojowym)
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
cebulka

Przygotowanie:

Na chlebek wrzucamy plasterki tofu lub smarujemy tofu-fetą, na to koncentrat (nie za cienko), solimy, pieprzymy, posypujemy posiekaną w cieniutkie piórka cebulą.

Wskazówki i uwagi:

Wilma z pl.rec.kuchnia zaproponowała mi pomysł na podobne kanapki, ale bez tofu. Czyli koncentrat, cebulka i przyprawy - też dobre! Zwł. z ciemnym chlebem z bakaliami - kiedy się trafi na rodzynkę, jej smak fajnie się komponuje z kwaskowatym smakiem koncentratu :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Nov 1, 2001
Źródło/autor przepisu: pierwszy raz jadłam takie kanapki u siostry

Twoje zapiski: