Kotleciki jarskie z jajka, bułki i cebuli
Agata Solon: "Świetnie smakują z kaszą gryczaną, gotowanymi brokułami, kalafiorem, fasolką szparagową, surówką z marchewki. Zwłaszcza dzieci to-to lubią."
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
na każdą osobę 2 jajka
cebula
szczypiorek
bułka
sól
pieprz
tarta bułka
oliwa do smażenia
ew. masło
Przygotowanie:
Jeżeli szykujemy danie na dwie lub trzy osoby, to gotujemy na twardo wszystkie jajka oprócz jednego, jeżeli jaj jest 8 i więcej, to zostawiamy dwa surowe.
Wystudzone i obrane wkładamy do miski, zgniatamy na puree (np. praską do ziemniaków, taką z dziurkami), dorzucamy podsmażoną cebulę, posiekany szczypiorek, surowe jaja, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, przyprawy, mieszamy to wszystko na jednolitą masę.
Należy formować płaskie kotleciki, niezbyt duże, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć ostrożnie, bo mają tendencję do rozlatywania.
Pod koniec smażenia, wbrew zdrowiu, można dodać dla smaczku masełko.
Twoje zapiski: