puszka.pl - pysznie!

Kotleciki jarskie z jajka, bułki i cebuli

Agata Solon: "Świetnie smakują z kaszą gryczaną, gotowanymi brokułami, kalafiorem, fasolką szparagową, surówką z marchewki. Zwłaszcza dzieci to-to lubią."


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

na każdą osobę 2 jajka
cebula
szczypiorek
bułka
sól
pieprz
tarta bułka
oliwa do smażenia
ew. masło

Przygotowanie:

Jeżeli szykujemy danie na dwie lub trzy osoby, to gotujemy na twardo wszystkie jajka oprócz jednego, jeżeli jaj jest 8 i więcej, to zostawiamy dwa surowe.

Wystudzone i obrane wkładamy do miski, zgniatamy na puree (np. praską do ziemniaków, taką z dziurkami), dorzucamy podsmażoną cebulę, posiekany szczypiorek, surowe jaja, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, przyprawy, mieszamy to wszystko na jednolitą masę.

Należy formować płaskie kotleciki, niezbyt duże, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć ostrożnie, bo mają tendencję do rozlatywania.

Pod koniec smażenia, wbrew zdrowiu, można dodać dla smaczku masełko.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-10-24 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Agata Solon

Twoje zapiski: