pół dyni
kilka cebul
kilka ząbków czosnku
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kapusty/kalarepki, zielona część pora i selera i to co zwą "maggi")
woda (może być wywar np. z kalafiora, gotowania strączkowych itp.)
olej/oliwa do duszenia
sos sojowy jasny
miso (dobrze jeśli jest, ale zje się i bez ;-)
sok z cytryny
mąka do zagęszczenia (pszenna razowa lub amarantusowa)
kilka kromek chleba razowego
przyprawy: pieprze różnych rodzajów, papryka ostra, sól
migdały starte do posypania
Przygotowanie:
Ugotować wywar z włoszczyzny.
Obrać i pokroić dynie w ok. 2 cm kostkę.
Posiekać cebulę, dusić na złoto na oleju, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty, dorzucić do włoszczyzny, gotować do półmiękkości warzyw, dodać dynię, gotować do miękkości dyni (niedługo).
Zacząć przygotowywać grzanki.
Zagęścić mąką rozmieszaną z wodą, doprawić do smaku solą, sosem sojowym, miso i sokiem z cytryny (nawet z połówki) i przyprawami.
Już w naczyniach posypać startymi migdałami.
Wskazówki i uwagi:
Zupę można zmiksować na krem - w dwu przypadkach nie doczekała :-)
Nadesłał(a) wojmat,
dnia: 2001-09-20 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.