zakwas: 2 garście mąki żytniej z taką ilością wody, aby powstała miękka papka
chleb: 1 kg mąki żytniej
100 g zakwasu
ok. 3/4 l letniej wody
20 g drożdży
2 łyżki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
szczypta zmielonego kardamonu
4 średnie cebule
2 łyżki oliwy
+ mąka do wysypania blachy
Przygotowanie:
Zakwas: Zmieszać dwie garście mąki żytniej z taką ilością wody, aby powstała miękka papka. Naczynie z zakwasem przykryć wilgotną serwetką i ustawić w ciepłym miejscu.
Po dwóch dniach zakwas powinien się pienić i wypuszczać pęcherzyki powietrza. Jeżeli pachnie świeżym chlebem żytnim, nadaje się do użytku. Jeżeli pachnie octem - nie. Może się tak zdarzyć, gdy temperatura 30-35 stopni jest przekraczana albo nie utrzymana.
Chleb: Połowę mąki wsypać do miski. Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami, dodać do mąki, wymieszać, pozostawić na noc pod przykryciem.
Do zakwaszonego ciasta dodać sól, pieprz, kardanom, pozostałą mąkę i zagniatać. Wyrabiać tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Cebulę posiekać bardzo drobno. Połowę zarumienić na oliwie i dodać do ciasta razem z surową cebulą. Zagnieść ponownie.
Uformować 3 podłużne bochenki ok. 35 cm i ułożyć na oprószonej mąką blasze. Pozostawić pod przykryciem na 30 min. Nagrzać piekarnik do 200°C. Wierzchy chlebów posmarować wodą i naciąć kilkakrotnie na ukos. Ściany piekarnika skropić filiżanką wody. Piec na najniższym poziomie około 30 min.