puszka.pl - pysznie!

Sałatka ryżowa (jak Tabouleh, ale z ryżem)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

2 torebki ryżu (lub 200g, czyli 1 i 1/3 szkl. sypkiego)
1 większy ogórek
1 większy pomidor
1 papryka (surowa)
puszka kukurydzy
nieduża cebulka
pęczek pietruszki lub koperku lub świeża mięta
szczypior (można pominąć, zwł. że jest cebula)
sól
pieprz
ew. odrobina oliwy i soku z cytryny - w zależności od preferencji 2-4 łyżki oliwy na łyżkę soku (wersja neutralna) lub odwrotnie (wersja bardziej kwaskowa i orzeźwiająca)

Przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko i wystudzić. Świetnie nadaje się też ryż z poprzedniego dnia - jest od razu gotowy do użycia :)

Warzywa obrać, umyć, posiekać w kostkę. Zieleninę posiekać. Wymieszać składniki i doprawić całość do smaku. Opcjonalnie można dodać trochę oliwy i soku z cytryny - dzięki temu sałatka będzie bardziej wilgotna i orzeźwiająca w smaku. Przed podaniem można schłodzić.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: May 19, 2000
Źródło/autor przepisu: Przepis dawno temu wygrzebany skądś przez moją mamę

Twoje zapiski: