puszka.pl - pysznie!

Biała kawa czyli Inka z mlekiem

Mama robiła nam taką kawę, kiedy byłyśmy małe (tyle, że z krowim mlekiem) i po prostu za nią szalałam. Do śniadania wyśmienita! Zresztą nie tylko do śniadania :) Ostatnio "odkryłam" ją na nowo i wprost nałogowo się nią opijam ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

kawa zbożowa (inka) LUB rozpuszczalna kawa z cykorii (bezglutenowa) [*] - 2-3 łyżeczki, nieco czubate
wrzątek - 2/3 szklanki
mleko sojowe lub krowie - 1/3 szklanki
ew. jakieś słodziszcze (cukier, słód, co kto chce i ma)

Przygotowanie:

Kawę wsypać do kubka, zalać wrzątkiem gdzieś do 2/3 wysokości, wymieszać. Dopełnić mlekiem.

Ja lubię taką, ale większość osób pewnie będzie wolała jeszcze czymś dosłodzić :) Można też zamiast naturalnego mleka sojowego użyć napój waniliowy, np. Alpro - sam w sobie jest już słodzony.

Wskazówki i uwagi:

[*] Testowałam białą kawę z kawą z samej palonej cykorii - jest równie dobra! :) Inne kawy, w szczególności z topinambura i żołędzi nie bardzo się nadają (pierwsza za delikatna, druga okropnie gorzka - tylko dla smakoszy ;)).

Smak kawy zależy od mleka - musi być smaczne, żeby biała kawa też była dobra. Ja używam tylko Alpro lub Provamelu. Inne (zwłaszcza Polgrunt, ale też niestety inne polskiej produkcji) mają posmak, chyba od lecytyny, którego nie lubię. Wg. mnie nadają się tylko do robienia ciasta czy naleśników, ale na pewno nie do picia.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2001-06-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pomysł pochodzi z "Kuchni harcerskiej", wyd. Horyzonty '72

Twoje zapiski: