Krokiety-kotlety z tofu i kaszy gryczanej
Podawać z surówką. Krokiety są bardzo pożywne i nie wymagają podawania z dodatkowymi węglowodanami (pieczywem, ryżem itd.).
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
180 g (1 kostka) tofu naturalnego
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
100 g drobno posiekanych pieczarek
1 drobno posiekana cebula
1 jajko
6 łyżek bułki tartej
sól lub sos sojowy
1/4 łyżeczki pieprzu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Tofu rozgnieść widelcem, dodać ugotowana kaszę i przesmażone na oleju i przestudzone pieczarki i cebulę. Połączyć z jajkiem, 3 łyżkami bułki tartej i przyprawami, dokładnie wymieszać.
Formować podłużne krokiety, otaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na oleju (ok. 4-5 minut z każdej strony).
Twoje zapiski: