puszka.pl - pysznie!

Bananowiec niebananalny (przekładany)

Cały proces przygotowania ciasta może zająć do 3 godzin, ale nie zrażajcie się - ciasto ma wystygnąć, co zajmuje najwięcej czasu.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: nieduża okrągła forma

ciasto:
1 szklanka mąki razowej pszennej (u mnie graham)
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 - 2/3 szklanki oliwy/oleju
szczypta soli
kilka łyżek wody (z zaparzania rodzynek)
1/2 szklanki wiórków kokosowych

"nadzienie":
kilka bardzo dojrzałych bananów (powiedzmy 3)
1 łyżka oleju
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka mąki pszennej (białej!)
1/2 szklanki rodzynek
1 łyżka słodu
dodatkowo może być:
- wanilia lub cynamon
- 1 łyżka karobu, kakao lub syropu daktylowego
- mleko roślinne

ew. popping amarantusowy do posypania

Przygotowanie:

Ciasto: Do mąki dodać cały olej, sól i wyrabiać dodając tyle wody, żeby dało się zagnieść (niedużo). Na końcu dodać wiórki kokosowe. Zrobić kulę z ciasta i włożyć do lodówki na pół godziny.

Zacząć rozgrzewać piecyk tak, żeby po wyjęciu ciasta miał 200°C. Posmarować delikatnie olejem niedużą, okrągłą foremkę. Ciasto rozpłaszczyć w foremce na grubość około 1,5 cm robiąc kilkucentymetrowy rant naokoło (pomaga w tym widelec - patent Ki z klanu gzyraKów). Ponakłuwać tymże widelcem. Piec około 30 minut. Wystudzić.

"Nadzienie": Rodzynki zaparzyć w niewielkiej ilości wody (woda wystudzona leci do ciasta - szkoda wylewać, bo słodziutka!). Banany zmiksować. Na małym ogniu (lepiej na łaźni wodnej!) podgrzać banany z łyżką oleju i wanilią czy cynamonem. Dodać zawiesinę mąk (rozmieszanych w niewielkiej ilości wody lub lepiej mleka sojowego), zagotować cały czas intensywnie mieszając żeby się nie przypaliło. Dodać rodzynki i słód, wymieszać. Jeśli jest karob/kakao/słód daktylowy, to połowę tego budyńku wymieszać z łyżką powyższego.

Reszta: Na wystudzone ciasto nakładać ciepłą masę. Jeśli jest dwukolorowa, to jakoś śmiesznie je połączyć. Można na końcu posypać poppingiem amarantusowym. Wystudzić, a nawet wstawić do lodówki (jeśli niedużo zostało, to nie ma sensu, i tak zaraz zniknie ;-)))

Wskazówki i uwagi:

Masę można zrobić na mleku sojowym (na szklankę mleka dodać ze 2-3 łyżki słodu, gdzieś po 1 czubatej łyżeczce mąk ziemniaczanej i pszennej), zagotować mleko z bananami i zrobić budyniek. No i zwiększyć ilość ciasta.
Nadesłał(a) wojmat, dnia: 2001-06-10 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: