puszka.pl - pysznie!

Racuchy drożdżowe z jabłkami i rodzynkami (bez mleka)

Kiedy przychodzi moment, że zjadłoby się jakąś słodycz... :-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 duże jabłka
pół szklanki namoczonych rodzynek

2 szklanki mąki pszennej lub owsianej (w około 2/3 razowej)
2 łyżeczki mąki sojowej
3-4 łyżeczki słodu
szczypta soli
ew. szczypta zmielonego cynamonu/wanilii
5 dag drożdży
olej do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę, mąkę sojową rozmieszaną w 4 łyżeczkach wody, słód, sól, przyprawy (opcjonalnie) i drożdże rozpuszczone w pół szklanki wody wymieszać/ zmiksować z letnią wodą w ilości takiej, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany [jeśli nie pamiętacie jaka jest gęsta śmietana to takie, żeby ciasto wolno spływało z łyżki ;-)].

Dodać jabłka obrane i pokrojone w nieduże plasterki (wielkości dwóch migdałów na przykład) i rodzynki odsączone z wody. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 min.).

Kłaść łyżką na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron do złotości. Odkładać na talerz z papierowym ręcznikiem kuchennym do "odtłuszczenia" (chłoną tłuszcz obficie).
Nadesłał(a) wojmat, dnia: Apr 30, 2001
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: