puszka.pl - pysznie!

Racuszki z bananów czyli banany w cieście naleśnikowym

Przepis pochodzi z Madagaskaru.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

6 bananów

ciasto naleśnikowe:
12 g mąki pszennej
12 g mąki razowej
2 jajka
0,5 l mleka
pół łyżeczki cynamonu
ćwierć łyżeczki soli

olej do głębokiego smażenia
ew. cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę pszenną zmieszać z razową, dodać jajka, cynamon i szczyptę soli. Ubijać na jednolitą masę, dolewając stopniowo mleko. Pozostawić ciasto na godzinę.

Obrane i przepołowione wzdłuż banany maczać w cieście naleśnikowym i natychmiast smażyć w głębokim naczyniu na gorącym oleju, aż się ładnie zrumienią. Wykładać na papierowy ręcznik, żeby obciekły z tłuszczu. Podawać bezpośrednio po usmażeniu. Można posypać cukrem pudrem, jeśli banany same w sobie nie są wystarczająco słodkie dla kogoś ;)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2000-06-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: M.E. Halbanski, Potrawy z różnych stron swiata, Wyd. Watra

Twoje zapiski: