puszka.pl - pysznie!

Kuszeri - pomidorowy groszek z kuminem

Potrawa arabska.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 puszki groszku konserwowego lub opakowanie mrożonego jak ktoś woli
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
olej do smażenia
puszka koncentratu pomidorowego
sól
ok. 2 łyżeczek kuminu, można dać więcej

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek smażymy na oleju na złoty kolor. Następnie wrzucamy koncentrat pomidorowy i mieszamy dość długo, aby wysmażył się trochę i połączył z olejem.

Potem dodajemy groszek - jeżeli ten z puszki, to razem z sosem i trochę wody; jeżeli mrożony, wtedy dolewamy więcej wody. Potrawa nie może być zbyt rzadka. Dodajemy tez przyprawy, gotujemy ok. pół godziny.

Wskazówki i uwagi:

Autorka (Ula) poleca podawanie kuszeri z ryżem na sypko. Należy go porządnie wypłukać, a następnie przesmażyć na tłuszczu do czasu, aż mieszany łyżką zacznie charakterystycznie skrzypieć po dnie garnka. Miejscami ryż można trochę przypiec, wtedy będzie po ugotowaniu kolorowy. Następnie należy zalać go wodą, ale nie wyżej jak na 1 cm nad powierzchnię. Do gotowania, oprócz soli, można dodać trochę garam masali.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2001-05-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Ula.Kalbarczyk

Twoje zapiski: