Taboulé / Tabouleh czyli sałatka z kuskusu lub kaszy bulgur
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
300 g kaszki kuskus lub bulgur + 400 ml wody
sól
szafran (jak nie ma, to można pominąć)
2 pomidory
kilka gałązek świeżej mięty
natka pietruszki
pęczek młodej cebulki
7 łyżek oliwy
sok z 2 cytryn
Przygotowanie:
Zagotować 400 ml wody posolonej i z dodatkiem szczypty szafranu. Zalać wrzącą wodą kuskus, zostawić do napęcznienia, a następnie przełożyć go do dużej patelni i przesmażyć na odrobinie tłuszczu (ja to przesmażanie pomijam). Wystudzić.
Pomidory pokroić w małą kostkę. Liście mięty i pietruszki posiekać, to samo z cebulkami. Wszystko to dodać do kuskusu + oliwa i sok z cytryn. Doprawić jeszcze jeśli potrzeba. Przed podaniem odstawić na kilka godzin do lodówki.
Twoje zapiski: