puszka.pl - pysznie!

Taboulé / Tabouleh czyli sałatka z kuskusu lub kaszy bulgur


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

300 g kaszki kuskus lub bulgur + 400 ml wody
sól
szafran (jak nie ma, to można pominąć)
2 pomidory
kilka gałązek świeżej mięty
natka pietruszki
pęczek młodej cebulki
7 łyżek oliwy
sok z 2 cytryn

Przygotowanie:

Zagotować 400 ml wody posolonej i z dodatkiem szczypty szafranu. Zalać wrzącą wodą kuskus, zostawić do napęcznienia, a następnie przełożyć go do dużej patelni i przesmażyć na odrobinie tłuszczu (ja to przesmażanie pomijam). Wystudzić.

Pomidory pokroić w małą kostkę. Liście mięty i pietruszki posiekać, to samo z cebulkami. Wszystko to dodać do kuskusu + oliwa i sok z cytryn. Doprawić jeszcze jeśli potrzeba. Przed podaniem odstawić na kilka godzin do lodówki.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2001-05-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Kalina

Twoje zapiski: