puszka.pl - pysznie!

Przedwiośnie czyli sałata lodowa z groszkiem i kiełkami sojowymi

Pierwszy dzień wiosny już za nami, ale w warzywniaku nadal przedwiośnie... oto co smacznego i wiosennego można wykombinować już teraz :) Kolorystyczna rewelacja, wspaniale się prezentuje w granatowej lub bordowej salaterce. To jeden z przepisów "hm, na co to ja mam ochotę..." ;)


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

sałata lodowa - 1/2 główki (może być zwykła, ale lodowa jest bardziej chrupiąca i soczysta)
puszka zielonego groszku (ew. z mrożonki)
kiełki sojowe lub fasoli mung - tacka (150g)
sporo zieleniny: szczypiorek (może być z dymki) i/lub koperek
odrobina oliwy
odrobina soku z cytryny
sól

Przygotowanie:

Sałatę i koperek/szczypiorek wypłukać starannie i posiekać. Kiełki przekroić na pół, żeby się nie wlekły na kilometr za widelcem. Jeśli mają nieapetyczne korzonki, to też należy je odciąć.

Wszystko wrzucić do salaterki, skropić oliwą i sokiem z cytryny, posolić delikatnie, wymieszać z groszkiem. Smacznego :)

Wskazówki i uwagi:

W wersji z sałatą lodową nadaje się do zabrania na lunch do szkoły/pracy. Świetne na śniadanie do tostów lub kanapek. Polecam też wersję z ogórkiem zamiast kiełków.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Apr 2, 2001
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: