puszka.pl - pysznie!

Bakłażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem

Podawać na przykład z tostami czosnkowymi.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2-3 duże bakłażany (ew. więcej małych)
1,5 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
puszka czerwonej fasoli (ew. podobna ilość ugotowanej lub np. zielonego groszku)
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
ew. kilka pieczarek

oliwa z oliwek do smażenia
kilka łyżek przecieru pomidorowego (kupnego lub domowego)
zioła: oregano, bazylia, tymianek
pieprz
sól kamienna (ew. morska)
do posypania: pestki słonecznika albo migdały w płatkach
ew. kilka oliwek

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż, miąższ wydłubać (zostawić ok. 0,5 cm skórki), posiekać go, wrzucić do osobnej miski, posolić i odstawić na pół godziny. Po tym czasie sok odcisnąć (usuwa się goryczkę w ten sposób).

Ryż ugotować, oczywiście w małej ilości wody, aż wciągnie całą (polecam dodać do wody odciek z fasoli). Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy, dodać posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć na małym ogniu (nie złocić). Dorzucić pieczarki, jeśli są, a na końcu miąższ z bakłażana.

W misce wymieszać przesmażone warzywa z fasolą i ryżem, dodać pomidory, farsz doprawić. Rozgrzać piekarnik/ prodiż/ opiekacz. Połówki bakłażanów napełnić nadzieniem, posypać pestkami/ płatkami, położyć oliwki, skropić oliwą i posypać ziołami. Zapiekać około kwadransa albo dłużej w miarę potrzeby.
Nadesłał(a) wojmat, dnia: Mar 30, 2001
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: