ciecierzyca namoczona - 2 szklanki
bulgur gruby razowy (może być też kasza jęczmienna jako zamiennik) - ok. 1 szklanki
oliwa z oliwek - kilka łyżek
pomidory (koncentrat / sos pomidorowy z kartonika) - 1/2 słoiczka lub opakowanie
majeranek - 1/2 łyżeczki
pieprz biały
mięta (można wykorzystać miętę z torebki herbaty expresowej) - łyżeczka
harissa (opcjonalnie) - niedużo, może być ostro ;-)
sól kamienna
rodzynki lub daktyle - kilka (do smaku, można nie dawać)
woda ok. - 2 szklanek
Przygotowanie:
Odlać wodę z namoczonej ciecierzycy, ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, dodając pod koniec gotowania majeranek i sól. Do wywaru dodać pomidory i kaszę (jeśli zastępujemy bulgur kaszą jęczmienną, to kaszę trzeba wrzucić wcześniej, aby zdążyła się ugotować). Pogotować chwilę mieszając, doprawić przyprawami, dorzucić słodkości. Już na stole dodać oliwy.
Wskazówki i uwagi:
Zupa ma być bardzo gęsta. Najlepiej podawać ją w miseczkach lub dużych, szerokich kubkach.
Nadesłał(a) wojmat,
dnia: 2001-03-20 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.