puszka.pl - pysznie!

Prażny syr tofu (smażony ser tofu)

Wyśmienite zamiast kotleta do obiadu. Doskonale do niego pasują różne sosy - nie tylko pieczarkowy czy pieczarkowo-porowy, ale też np. adżika i ajwar. Pierwszy raz jadłam coś takiego w Czechach - stąd nazwa :). Wcześniej jadłam tam również prażny syr, czyli przygotowany w taki sam sposób ser żółty. Na szkolnej wycieczce kucharz przygotował to specjalnie dla wege-wybrzydzacza, czyli dla mnie, i wszyscy mi zazdrościli ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ser tofu (naturalny, wędzony lub z dodatkami)
bułka tarta, może być też mąka (biała, razowa, kukurydziana, owsiana...)
sos sojowy (konieczny zwł. do tofu naturalnego, do wędzonego niepotrzebny)
ew. pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ser tofu pokroić na plastry o grubości 1-1,5 cm. Skropić obficie sosem sojowym, można też oprószyć pieprzem, odstawić na trochę, żeby naciągnęło sosem.

Obtoczyć w mące lub bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Wskazówki i uwagi:

Do tej potrawy lepiej nadaje się wędzone tofu. Naturalne, nawet zamarynowane w sosie sojowym, jest delikatniejsze i nie każdemu będzie odpowiadać, choć ja osobiście bardzo je lubię.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jul 18, 2000
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: