Kotlety z plastrów tofu w panierce cebulowo-czosnkowej i płatkach drożdżowych
Łatwe i pyszne.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
2 kawałki tofu po 24 dag
1 duża posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki tamari
1/2 łyżeczki oleju
1/4 łyżeczki bazylii
1/4 łyżeczki oregano
1 filiżanka drożdży spożywczych (płatków drożdżowych) do panierowania
Przygotowanie:
Udusić posiekaną cebulę i czosnek (powinny mieć złotobrązowy kolor). Zmieszać tamari, olej, uduszone jarzyny i przyprawy. Dodać inne ulubione przyprawy - jeśli masz na nie ochotę.
Odlać dokładnie wodę z tofu i pokroić je na kawałki o grubości ok. 0,6 cm. Umieścić kawałki tofu w mieszance, a następnie dokładnie obtoczyć w drożdżach spożywczych.
Posmarować olejem blachę, umieścić na niej kawałki tofu i piec w temperaturze 180 stopni przez 5 do 7 minut na każdą stronę. Następnie piec, aż staną się chrupiące. Kotlety można także smażyć na patelni z niewielką ilością oleju.
Wskazówki i uwagi:
Inne możliwości: dodać 2 łyżki soku cytrusowego do mieszanki cebuli, czosnku i przypraw.
Twoje zapiski: