2 dojrzałe awokado
1-2 średnie pomidory
2 łyżki posiekanego szczypiorku lub cebuli cukrowej lub (w wersji ostrzejszej) cebuli zwykłej
sól ziołowa lub zwykła
biały, zielony lub czarny pieprz (kolorowy jest łagodniejszy)
sok z połowy cytryny
łyżka posiekanych listków kolendry lub natki (opcjonalnie)
w wersji pikantnej dodatkowo:
- ząbek czosnku
- pieprz cayenne
Przygotowanie:
Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ rozdrobnić widelcem. Doprawić sokiem z cytryny, solą ziołową i pieprzem. Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Pomidory i szczypiorek dodać do pasty i wymieszać. Zamiast szczypiorku może być drobniutko posiekany kawałek cebulki. Opcjonalnie można też dodać łyżkę posiekanych listków kolendry.
Osoby lubiące bardziej pikantne potrawy mogą doprawić dodatkowo awokado wyciśniętym ząbkiem czosnku i pieprzem cayenne.
Wskazówki i uwagi:
Więcej pomidorów można dodać tylko jeśli są wyjątkowo mało soczyste albo kiedy odciśniemy je nieco z soku. W przeciwnym razie pasta będzie zbyt wodnista.
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: 2000-07-17 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.