puszka.pl - pysznie!

Pasztet sojowy pasteryzowany w słoikach


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg soi
1 szkl. płatków owsianych
0,5 kkg marchewki
kilka pietruszek
3 bułki grahamki
0,6 kg cebuli
3 główki czosnku
sól
pieprz
ew. inne przyprawy
ew. dodatki:
- pieczarki
- papryka
- pomidor
- ogórek kiszony
- lub natka pietruszki
kilka łyżek oleju

Przygotowanie:

Soję namoczyć i ugotować. Płatki, marchewkę i pietruszkę również ugotować (płatki oczywiście oddzielnie). Bułki namoczyć i odcisnąć.

Wszystko to zemleć w maszynce, dodając też cebulę i czosnek. Następnie całość wyrobić ręką dodając sól i przyprawy.

Całość można podzielić na kilka części dodając do jednej ugotowane i posiekane pieczarki, do drugiej posiekaną paprykę, do kolejnych drobno posiekane pomidory, ogórki kiszone bądź natkę pietruszki. W ten sposób uzyskamy różnosmakowe pasztety.

Pasztet układać ściśle w małych słoiczkach. Na wierzch każdego wlać po łyżce oleju.

Gotować słoiczki przez 60 minut, a następnego dnia jeszcze raz o połowę czasu krócej.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 4, 2001
Źródło/autor przepisu: Vegan Planet (serwis już nie istnieje)

Twoje zapiski: