puszka.pl - pysznie!

Kotlety z boczniaków


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

1/2 kg boczniaków
1-2 jajka (opcjonalnie)
bułka tarta
sól
pieprz
ew. jakieś przyprawy, np. pieprz ziołowy, czosnek, przyprawa do grilla lub zioła

Przygotowanie:

Bułkę tartą zmieszać z solą i pieprzem, żeby panierka miała smak. Jajko rozbić widelcem (jak do kotletów). Można też zrobić bez jajka - bułka i tak się trzyma wilgotnych grzybów.

Boczniaki umyć, obciąć ogonki (lub "zmiażdżyć" widelcem, żeby grzyby były płaskie jak kotlety), ew. posypać solą i pieprzem (zwł. jeśli do panierki dodaliśmy ich niewiele), obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć.
Nadesłał(a) Kinga, dnia: 2000-07-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: mama koleżanki zrobiła mi takie kiedyś na obiad

Twoje zapiski: