225 g daktyli
125 g kaszy manny
50 g masła (w wersji wegańskiej można zastąpić olejem lub oliwą, ale nie extra vergine, bo ma zbyt mocny i charakterystyczny smak, jak na takie ciasteczka :)
Przygotowanie:
1. Z daktyli usunąć pestki. Daktyle drobno posiekać, przełożyć do miski i wymieszać z masłem. Masę zmiksować lub bardzo dobrze utrzeć.
2. Kaszę mannę podpiec na złoty kolor na suchej patelni ciągle mieszając i uważając, aby jej nie przypalić. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez kilka minut.
3. Kaszę przełożyć do miski i połączyć z pastą daktylową. Utrzeć na jednolitą masę.
4. Masę przełożyć na folię aluminiową, następnie równomiernie rozprowadzić na grubość 1 cm. Wyciąć ciasteczka w kształcie figury karo.
5. Ciasteczka rozdzielić, przełożyć na tacę i pozostawić w chłodnym miejscu do wyschnięcia.