Ostry sos chiński na bazie soku pomarańczowego
Doskonałe do duszonych lub smażonych warzyw.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
szklanka soku pomarańczowego
3 papryczki chilli
mały kawałek imbiru
ząbek czosnku
szalotka
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżki cukru
łyżka mąki kartoflanej
szklanka zimnej wody
sól
Przygotowanie:
Chilli przeciąć na pół, usunąć nasiona pod bieżącą zimną wodą, drobno posiekać. Imbir, czosnek i szalotkę obrać, drobno posiekać.
W płaskim niedużym garnku zagrzać sok pomarańczowy. Wrzucić chilli, imbir, czosnek i szalotkę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Dodać przecier pomidorowy, ocet i cukier. Przykryć, gotować na małym ogniu 5 min.
Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie. Powoli wlewać do sosu stale mieszając. Zagotować, posolić, zdjąć z ognia. Można nim też zalać lekko podsmażone jarzyny, a następnie zagotować.
Twoje zapiski: