Orient jest żółty
Przepis zainspirowany klasyczną indyjską upmą.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
brukselka, kilkanaście główek
1 cebula posiekana
1/2-3/4 szklanki soczewicy czerwonej
10 moreli suszonych
szklanka kaszy kukurydzianej
kminek mielony (duuużo ;-)
kurkuma
sól
łyżka-dwie soku z cytryny
olej do smażenia
Przygotowanie:
Na suchej patelni lekko podprażyć łyżeczkę kminku mielonego, dolać kilka łyżek oleju, podsmażyć chwilę cebulę, dodać pokrojoną w ćwiartki brukselkę, chwilę przesmażyć, zalać około trzema szklankami wody, dodać opłukaną soczewicę. Gotować do miękkości. Dodać łyżeczkę kminku, dwie szczypty kurkumy, drobno pokrojone suszone morele, chwilę pogotować, dosolić do smaku, zdjąć z ognia.
Kaszę kukurydziana podprażyć najpierw na suchej patelni, a potem dodać łyżkę oleju i wymieszać dokładnie. Dać chwilę ostygnąć. Dodać kaszę do reszty, mieszając, aby nie zrobiły się grudki, zagotować i dodać łyżkę do dwóch soku z cytryny. Spożywać na gorąco.
Wskazówki i uwagi:
Kaszy nie wsypywać do potrawy na ogniu, bo zrobią się trudne do rozbicia grudki, szczególnie jeśli kasza jest gruba.
Twoje zapiski: