Kulki serowe w otoczce orzechowej
Świeżo wypróbowana, szybka, gotowa gdy potrzebna i godna polecenia przekąska. Podawać z krakersami.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
250 g serka kremowego
150 g ostrego żółtego sera (cheddar), startego na tarce
2 łyżki drobno posiekanej zielonej cebuli
2 łyżki drobno posiekanej żółtej papryki
2 łyżki pimento (cherry pepper - małe, czerwone, słodkie papryczki, bardziej aromatyczne niż zwykła czerwona papryka, niektóre odmiany są ostre)
1 łyżka jalapeno
2 łyżki Worcestershire
1 łyżka soku z cytryny
sól
cayenne
2 garście orzechów pecan (można zastąpić włoskimi)
Przygotowanie:
Ser zetrzeć na tarce, cebulę i paprykę drobno posiekać. Wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów wymieszać razem. Masa jest lepka, więc schłodzić na tyle, żeby się dała uformować w kulki (nie mrozić).
Orzechy poszatkować na średnio grube kawałeczki. Obtoczyć kulki serowe (najlepiej na woskowym papierze, nie będzie się przyklejać) w orzechach, tak aby się wbiły w ich całą powierzchnię.
Twoje zapiski: