puszka.pl - pysznie!

Kulki serowe w otoczce orzechowej

Świeżo wypróbowana, szybka, gotowa gdy potrzebna i godna polecenia przekąska. Podawać z krakersami.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

250 g serka kremowego
150 g ostrego żółtego sera (cheddar), startego na tarce
2 łyżki drobno posiekanej zielonej cebuli
2 łyżki drobno posiekanej żółtej papryki
2 łyżki pimento (cherry pepper - małe, czerwone, słodkie papryczki, bardziej aromatyczne niż zwykła czerwona papryka, niektóre odmiany są ostre)
1 łyżka jalapeno
2 łyżki Worcestershire
1 łyżka soku z cytryny
sól
cayenne
2 garście orzechów pecan (można zastąpić włoskimi)

Przygotowanie:

Ser zetrzeć na tarce, cebulę i paprykę drobno posiekać. Wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów wymieszać razem. Masa jest lepka, więc schłodzić na tyle, żeby się dała uformować w kulki (nie mrozić).

Orzechy poszatkować na średnio grube kawałeczki. Obtoczyć kulki serowe (najlepiej na woskowym papierze, nie będzie się przyklejać) w orzechach, tak aby się wbiły w ich całą powierzchnię.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, vortex

Twoje zapiski: