puszka.pl - pysznie!

Wzmacniający sok pokrzywowy

nn: "Sok pokrzywowy wspaniale odtruwa organizm z toksyn. Z uwagi na łatwo przyswajalne żelazo i kwas foliowy jest skuteczny przy anemii. Skutecznie wzmacnia organizm, działa moczopędnie i wspomaga pracę trzustki. Pity bez cukru obniża jego poziom we krwi. Systematycznie stosowanie soku pomaga przy kuracji przeciwłupieżowej, przeciwtrądzikowej i przeciwreumatycznej."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

dużo młodych pokrzyw
miód pszczeli (a dla wegan słód)
ew. sok z cytryny

Przygotowanie:

Sok pokrzywowy można samemu wycisnąć. Należy uzbierać dużo młodych pokrzyw. Polać je na sicie /plastikowym!/ gorącą wodą /ale nie wrzątkiem, by nie zniszczyć przy okazji witamin/, przepuścić przez maszynkę do mielenia /lub sokowirówkę/ i wycisnąć z nich sok przez czystą gazę.

Uzyskany sok mieszamy z miodem pszczelim i pasteryzujemy w butelkach lub słoikach przez 10 minut. Przechowujemy w lodówce.

Wskazówki i uwagi:

W aptece można kupić gotowy sok z pokrzyw pod nazwą Succus urticas. Kurację sokiem rozpocznij od 1 łyżeczki 3 razy dziennie. Po tygodniu dawkę możesz zwiększyć do łyżki, też 3 razy w tygodniu. Dla polepszenia smaku pokrzywy dodaję do niego kilka kropli soku z cytryny.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 21, 2001
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, autor nn

Twoje zapiski: