puszka.pl - pysznie!

Antyżylakowa jarzębina (kompot)

nn: "Związki zawarte w kwiatach i owocach jarzębiny działają przeciwzapalnie. Właściwość tę wykorzystywano w medycynie ludowej, używając odwarów i naparów do leczenia stanów zapalnych żył. Wyciągi z jarzębiny pomagają zarówno przy żylakach podudzi, jak odbytu."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 łyżka kwiatów lub owoców jarzębiny
1 szkl. letniej wody

Przygotowanie:

Łyżkę stołową owoców /lub kwiatów/ zalewamy szklanką letniej wody i gotujemy na wolnym ogniu przez pięć minut. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.

Odcedzamy i pijemy w dwóch, trzech porcjach.

Wskazówki i uwagi:

Musimy pamiętać, że nie wolno jeść surowych owoców jarzębiny, ponieważ mogą wywołać biegunkę.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-03-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, autor nn

Twoje zapiski: