puszka.pl - pysznie!

Śmietanka do capuccino


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

śmietana kremówka (30% zaw. tłuszczu) albo tortowa (36%)
cukier puder

Przygotowanie:

Świeża śmietanka na pewno się nie zważy. Zresztą bitą śmietanę robi się ze schłodzonej kremówki (30% zaw. tłuszczu) albo tortowej (36 %). Moim zdaniem najlepsza jest tortowa z Łowicza (w żółtym kartoniku). Należy ją ubić z cukrem pudrem (ilość cukru zależy od upodobań pijącego).
Uwaga!
Śmietanę ubijamy aż osiągnie konsystencję kremu do tortów. Zbyt długie ubijanie może spowodować, że zrobimy z niej masło. Do filiżanki z gorącą kawą nakładamy ubitą śmietankę. Dobrze jest też posypać czekoladą rozpuszczalną (gorzką). Kawy nie trzeba słodzić śmietanka jest wystarczająco słodka.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Mar 12, 2001
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, wieczor@polbox.com (Marcin Wieczorek)

Twoje zapiski: