Sos pomidorowy z cebulą, czosnkiem i ziołami
		
			Sos może być dodatkiem do spaghetti, pizzy i jarzyn.
		
		
		
		
		
	 
	
		
	
	
		
		
		
		
		
			Rodzaj diety: wegańska
		
	
		
			Składniki:
			
				 dla  4 osób
 dla  4 osób
			
			
	
			1 kg dojrzałych pomidorów
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy do smażenia
1 łyżeczka suszonej bazylii lub 2 gałązki świeżej
szczypta oregano
sól
pieprz
4 łyżeczki tartego parmezanu lub innego twardego sera żółtego (opcjonalnie)
		 
		
	 
	
	
		Przygotowanie: 
			
		
		Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, posiekać. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Oliwę rozgrzać na patelni, zrumienić cebulę, następnie dodać pomidory, posiekaną bazylię i czosnek, przyprawić oregano, solą i pieprzem, dusić na małym ogniu 10 minut. Po zdjęciu z ognia posypać parmezanem.
	 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		Twoje zapiski: