Sos pomidorowy z cebulą, czosnkiem i ziołami
Sos może być dodatkiem do spaghetti, pizzy i jarzyn.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
1 kg dojrzałych pomidorów
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy do smażenia
1 łyżeczka suszonej bazylii lub 2 gałązki świeżej
szczypta oregano
sól
pieprz
4 łyżeczki tartego parmezanu lub innego twardego sera żółtego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, posiekać. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Oliwę rozgrzać na patelni, zrumienić cebulę, następnie dodać pomidory, posiekaną bazylię i czosnek, przyprawić oregano, solą i pieprzem, dusić na małym ogniu 10 minut. Po zdjęciu z ognia posypać parmezanem.
Twoje zapiski: