puszka.pl - pysznie!

Sos pomidorowy z cebulą, czosnkiem i ziołami

Sos może być dodatkiem do spaghetti, pizzy i jarzyn.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 kg dojrzałych pomidorów
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy do smażenia
1 łyżeczka suszonej bazylii lub 2 gałązki świeżej
szczypta oregano
sól
pieprz
4 łyżeczki tartego parmezanu lub innego twardego sera żółtego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, posiekać. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.

Oliwę rozgrzać na patelni, zrumienić cebulę, następnie dodać pomidory, posiekaną bazylię i czosnek, przyprawić oregano, solą i pieprzem, dusić na małym ogniu 10 minut. Po zdjęciu z ognia posypać parmezanem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-07-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Chudnij z nami" Wydanie Specjalne nr 3/2000 "Super Linii" - miesięcznika promującego zdrowy tryb życia

Twoje zapiski: