puszka.pl - pysznie!

Beszamel w wersji zwykłej i do zapiekania

Ten delikatny sos podaje się do jaj ugotowanych na twardo, warzyw z wody lub (w nieco zmodyfikowanej wersji) do potraw zapiekanych. Beszamel może też stanowić podstawę do przygotowania innych sosów, np. chrzanowego, ziołowego, musztardowego.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

4 dag masła
4 dag mąki
2 szklanki mleka (lub po szklance mleka i śmietanki)
sól

do potraw zapiekanych dodatkowo:
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Zrobić białą zasmażkę z masła i mąki - po rozpuszczeniu masła zestawić patelnię/garnek z ognia i dodać mąkę, mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozprowadzić ją zimnym mlekiem i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje (powinien mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany). Doprawić solą.

Bardzo często stosuje się beszamel do potraw zapiekanych, ale wtedy przyrządza się go nieco inaczej. Oprócz podanych wyżej składników potrzebne będą również 2 żółtka, 2-3 łyżki gęstej śmietany i szczypta gałki muszkatołowej. Zasmażkę z masła i mąki rozprowadza się zimnym mlekiem, gotuje na małym ogniu, stale mieszając, pod koniec dodaje się rozkłócone ze śmietaną i solą żółtka oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Tak przygotowanym sosem zalewa się ugotowane na półtwardo warzywa lub inne produkty, posypuje utartym żółtym serem i zapieka w piekarniku. [...]

Wskazówki i uwagi:

ZASADY:
* Ilość wagowa masła i mąki musi być jednakowa;
* Gorącą zasmażkę zawsze rozprowadza się zimnym płynem, a zimną gorącym;
* Aby uniknąć powstawania grudek, należy zdjąć zasmażkę z ognia i wlewać płyn powoli, cały czas starannie mieszając.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, autor nn

Twoje zapiski: