puszka.pl - pysznie!

Arabski bukiet z warzyw


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 bakłażany
300 g cukinii
3 zielone papryki
300 g pomidorów
2 duże cebule

1 filiżanka oliwy
sól
pieprz cayenne
6 ząbków czosnku
4 jaja (można pominąć)

Przygotowanie:

W dużym naczyniu rozgrzać 6 łyżek oliwy i dusić w nim cebulę pokrojoną w plasterki.

Następnie ułożyć w formie warstwami: pokrojone w grube plastry bakłażany (bez skórki), cukinię, pokrojoną w paseczki paprykę i pomidory (bez skórki). Każdą warstwę przyprawić solą, cayenne i dobrze roztartym czosnkiem. Całość zalać pozostałą oliwą i piec pod przykryciem, w uprzednio rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 220°C przez 90 minut.

Następnie wyjąć, w środku zrobić wgłębienia i wbić w nie po jednym jaju dla każdej osoby. Wstawić do piekarnika na ok. 15 minut.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, autor nn

Twoje zapiski: