puszka.pl - pysznie!

Bliny - placuszki gryczano-pszenne


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

250 g mąki pszennej
250 g mąki gryczanej [*]
40 g drożdży
ok. 3/4 litra mleka
trochę cukru
trochę soli
3 jajka
olej do smażenia

Przygotowanie:

Drożdże rozrobić z niewielką ilością mleka i cukrem. Odstawić do rośnięcia.

Kiedy zaczyn "ruszy", dodać roztarte żółtka, sól, mąkę i trochę oleju. Wszystko dokładnie wyrobić drewnianą łyżką. Otrzymaną masę rozprowadzić ciepłym mlekiem tak, żeby ciasto miało gęstość śmietany, i znów odstawić do rośnięcia.

Wyrośnięte ciasto połączyć z ubitą na sztywno pianą z pozostałych białek i jeszcze kwadrans zostawić w spokoju.

Gotowe smażyć na małych (wielkości spodka) patelniach, z obu stron, na rumiano. Układać w stos aż wszystkie będą gotowe.

Wskazówki i uwagi:

[*] Jeśli są kłopoty z kupieniem gryczanej można kaszę gryczaną zemleć w młynku do kawy, ale trzeba pamiętać, że kaszy powinno być ok. 1/3 więcej.

Klasyczne bliny podaje się owinięte w serwetkę, ale można też na ogrzanym, okrągłym półmisku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na pl.rec.kuchnia podał nn, na podstawie miesięcznika "Uroda"

Twoje zapiski: