puszka.pl - pysznie!

Bliny - placuszki/ naleśniki gryczano-pszenne na mleku i śmietanie

Można jeść je na śniadanie, obiad i kolację. Podaje się do nich masło, śmietanę lub dżem i popija herbatą lub kawą.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki pszennej
3 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 szklanka gęstej śmietany
3 jaja
sól
olej do smażenia
masło do smarowania blinów

Przygotowanie:

Z mąki pszennej, drożdży i kilku łyżek ciepłego mleka robi się rozczyn i odstawia w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.

Następnie dodaje się mąkę gryczaną, śmietanę, żółtka, sól i rozprowadza mlekiem, a całość ostrożnie miesza z ubitymi białkami. Ciasto ponownie odstawia się, aby urosło.

Na rozgrzaną patelnię leje się olej, następnie przeciera się ją nadzianą na widelec cebulą lub surowym kartoflem, aby zebrać nadmiar tłuszczu. Ciasto cienką warstwą (do 1 cm) rozlewa się na całą patelnię i smaży jak naleśniki z obu stron. Bliny układa się warstwami na półmisku (smarując cienko masłem, aby się nie sklejały).
Nadesłał(a) Rena, dnia: Jan 5, 2001
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, autor nn

Twoje zapiski: