puszka.pl - pysznie!

Arroz Con Tomate (Ryż po hiszpańsku)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 szklanki posiekanej zielonej papryki
1/2 szklanki posiekanej cebuli
1 zabek drobno posiekanego czosnku
1/2 lyzeczki bazylii pokruszonej miedzy palcami
1/2 lyzeczki rozmarynu pokruszonego miedzy palcami
2 lyzki oliwy
1 szklanka ryzu (najlepiej z dlugimi ziarnkami)
1 szklanka posiekanych pomidorow
sol i pieprz

Przygotowanie:

Poddusic w garnku papryke, cebule, czosnek i przyprawy. Dodac ryz i mieszac az sie zaszkli.Dodac sol i pieprz. Zalac to 2 szklankami wody i dalej robic jak napisalas.

Wskazówki i uwagi:

Jak ktos lubi ostro moze dodac posiekana ostra papryke. Ja dodaje jalapeno. Z tego przepisu wychodzi ryz w meksykanskim kolorze, bialo, zielono , czerwony. Mozna stosowac tam gdzie sie stosuje zwykly ryz.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-03-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, Andrzej Bobola

Twoje zapiski: