Brokuły zapiekane pod beszamelem
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
brokuły
masło
ser żółty (najlepiej mozzarella)
ew. ugotowane ziemniaki
sos beszamelowy - postać najprostsza:
masło/olej
mąka
mleko
sól
pieprz
Przygotowanie:
Brokuły ugotować na pól twardo w wodzie lub w kuchence mikrofalowej. W międzyczasie przygotować beszamel - przygotować białą zasmażkę, dodać do niej mleko i przyprawy (
zobacz szczegółowy przepis).
Brokuły ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej masłem (w wersji do mikrofali masło pominąć lub odrobinę położyć na brokułach), zalać sosem beszamelowym i posypać startym serem, najlepiej mozzarella. Zapiekać do momentu lekkiego zbrązowienia sera.
Wskazówki i uwagi:
Można to uzupełnić ugotowanymi i pokrojonymi w plasterki ziemniakami, które wtedy kładziemy na dno.
Twoje zapiski: