puszka.pl - pysznie!

Brokuły zapiekane pod beszamelem


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

brokuły
masło
ser żółty (najlepiej mozzarella)
ew. ugotowane ziemniaki

sos beszamelowy - postać najprostsza:
masło/olej
mąka
mleko
sól
pieprz

Przygotowanie:

Brokuły ugotować na pól twardo w wodzie lub w kuchence mikrofalowej. W międzyczasie przygotować beszamel - przygotować białą zasmażkę, dodać do niej mleko i przyprawy (zobacz szczegółowy przepis).

Brokuły ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej masłem (w wersji do mikrofali masło pominąć lub odrobinę położyć na brokułach), zalać sosem beszamelowym i posypać startym serem, najlepiej mozzarella. Zapiekać do momentu lekkiego zbrązowienia sera.

Wskazówki i uwagi:

Można to uzupełnić ugotowanymi i pokrojonymi w plasterki ziemniakami, które wtedy kładziemy na dno.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przemek Gostkiewicz z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: