puszka.pl - pysznie!

Zupa: mleko z maku z pszenicą

Kuchnia litewska.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

szklanka ziaren pszenicy
4 szklanki maku
2 łyżki cukru
sól

Przygotowanie:

Pszenicę starannie umyć i namoczyć na kilka godzin.

W tym czasie przygotować mleko z maku. Mak zalać wrzątkiem i po 10 min. ostrożnie odlać z wierzchu wodę. Czynność tę powtórzyć dwukrotnie. Tak przygotowany mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę i zalać przegotowaną zimną wodą (2l). Wymieszać i zaczekać aż się ustoi. Mleko zlać, a mak zużyć np. do ciasta.

Pszenicę włożyć do lekko osolonej wody i gotować aż ziarna będą miękkie. Odcedzić na sicie i ostudzić. Dodać do przygotowanego mleka z maku. Podawać na zimno.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, Tadeusz Powichrowski

Twoje zapiski: