puszka.pl - pysznie!

Kremowa zupa pieczarkowa z serem topionym i pleśniowym


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

30 dkg małych pieczarek
cebula
20 dkg sera topionego
10 dkg sera pleśniowego
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 litr mleka
sól
pieprz cayenne
gałka muszkatołowa
koperek do posypania

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Ser topiony i pleśniowy pokroić w drobną kostkę.

W dużym rondlu rozgrzać masło, włożyć pieczarki i cebulę i smażyć przez 3-4 minuty na złoty kolor. Odłożyć 3 łyżki pieczarek. Resztę oprószyć mąką, krótko zasmażyć i wymieszać z wlewanym powoli zimnym mlekiem. Zupę zagotować. Dodać rozdrobniony ser. Mieszając podgrzać na małym ogniu, aż ser się roztopi.

Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne i gałką muszkatołową. Podawać w czarkach. Posypać odłożonymi pieczarkami i posiekanym koperkiem. Można podawać z makaronem lub grzankami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, P.S.

Twoje zapiski: