Kremowa zupa pieczarkowa z serem topionym i pleśniowym
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
30 dkg małych pieczarek
cebula
20 dkg sera topionego
10 dkg sera pleśniowego
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 litr mleka
sól
pieprz cayenne
gałka muszkatołowa
koperek do posypania
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Ser topiony i pleśniowy pokroić w drobną kostkę.
W dużym rondlu rozgrzać masło, włożyć pieczarki i cebulę i smażyć przez 3-4 minuty na złoty kolor. Odłożyć 3 łyżki pieczarek. Resztę oprószyć mąką, krótko zasmażyć i wymieszać z wlewanym powoli zimnym mlekiem. Zupę zagotować. Dodać rozdrobniony ser. Mieszając podgrzać na małym ogniu, aż ser się roztopi.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne i gałką muszkatołową. Podawać w czarkach. Posypać odłożonymi pieczarkami i posiekanym koperkiem. Można podawać z makaronem lub grzankami.
Twoje zapiski: